Ugens Udvalgte: Regnbuerundgang

Jeg synes, at regnbuer er forunderlige! Smukke og poetiske. Noget af tiltrækningskraften er måske, at en regnbue er flygtig – den er der lige nu og her. Om lidt er den væk igen og kommer aldrig tilbage. Så det er lige NU, den skal opleves og nydes. Den er noget uhåndgribeligt i vores ellers ret konkrete verden. På den måde giver den måske en form for sublim oplevelse af noget, der er større end os selv. Noget uforklarligt til trods for, at fænomenet jo faktisk sagtens kan forklares.

I mange kulturer regnes regnbuer for lykkebringende – vi ved jo f.eks. godt, at guldskatten ligger der, hvor regnbuen ender.

I flere religioner er regnbuen symbol på forbindelsen mellem jord og himmel. I den nordiske mytologi er regnbuen, Bifrost, den bro, der forbinder menneskenes verden, Midgård, med gudernes verden, Asgård. Bifrost vogtes af Heimdal, og den brister ved Ragnarok. I den græske mytologi er det Iris, der er regnbuegudinde, og her er det forbindelsen mellem jorden og Zeus, det handler om. I kristendommen er regnbuen symbolet på Guds pagt med Noa efter syndfloden; Gud lovede aldrig mere at udrydde alt levende med en vandflod og satte regnbuen på himlen som et tegn på dette løfte. I den kristne ikonografi ses Jesus ofte siddende på en regnbue, nogle gange bruger han en anden regnbue som fodskammel.

Regnbuen som symbol er dermed noget ur-gammelt og på en måde noget evigt – samtidig med at den så også er flygtig.

Der er en del regnbuer rundtomkring i denne tid (Rusland, vinder-OL). I forgårs var Google regnbuefarvet, i går så forsiden på Politiken sådan her ud:

politiken

Det handler om mangfoldighed – eller mangel på samme …

Det er nu ikke dét, jeg vil skrive om her, men det handler også om regnbuen og dens mangfoldige farver. Det handler om Aarhus i rødt, gult, grønt og blåt. Sidste weekend var jeg på besøg på ARoS i Aarhus. Olafur Eliassons værk, Your Rainbow Panorama, oven på bygningen havde jeg aldrig set og oplevet, så jeg kæmpede mig vej gennem folkemængden, der skulle se regentparrets kreative frembringelser, helt op til toppen af ARoS og ind i regnbuens cirkelslag. Set herfra er Aarhus både rød og gul, grøn og blå, orange og lilla og de fleste nuancer derimellem – ja, regnbuefarvet. Og tja, hvad skal man egentlig bruge det til. Udsigten over byens tage er flot, men det ville den også være uden farvefilter.

delvist udefra

gulgrøn kirketårn

Men man lægger faktisk mærke til farver og farvers betydning på en anden måde, fordi tårnet på rådhuset pludselig er grønt. Fordi domkirken pludselig er gul. Og fordi de røde tegltage pludselig er mere end almindeligt røde. Olafur Eliasson siger også selv (fra ARoS’ hjemmeside): ”Your Rainbow Panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor – hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i.”

Det er ret flot at iagttage silhuetterne på de besøgende med forskellige farvebaggrunde. Og set udefra er det også et flot motiv med små, sorte menneskesilhuetter på farvet baggrund – næsten som et stykke grafik eller en tegnefilm. Jeg følte mig faktisk, som om jeg var midt inde i en arkitektur-rendering, en computertegning.

indefra silhouetter

aros udefra

Lidt handler det alligevel også om mangfoldighed. For der er plads til alle i regnbuerundgangen, og alle var der. Der var små børn og store børn, der var voksne både af den yngre og den ældre slags, der var folk, der blev kørt rundt i klapvogn eller kørestol.

blå med barn

Er man i Aarhus, og vil man måske alligevel en tur på ARoS, så skal man helt bestemt unde sig selv en tur på toppen. Om ikke andet så for at filosofere lidt over de associationer, regnbuer giver.

”… Somewhere over the rainbow
Skies are blue,
And the dreams that you dare to dream
Really do come true …”

IMG_4302

Ugens Udvalgte!
Cirka en gang om ugen fortæller jeg om et eller andet forunderligt, jeg har læst, hørt, set, oplevet – til inspiration og forhåbentlig begejstring J Det kan handle om film, kunst, bøger, udstillinger, bygninger, steder, folk, musik. Det kan være helt friske begivenheder eller noget komplet uaktuelt. Det kan være fra København, det øvrige Danmark eller udlandet. Kort sagt allehånde oplevelser inden for det brede felt KULTUR.

Comments are closed.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: