Ugens udvalgte: Den forunderlige ørken – en tur til Arabien i Nordsjælland

Jeg har været en tur i ørkenen – eller sådan da. Men jeg har fået lyst til at komme det, for jeg har fået input af både visuel og eksistentiel karakter på Louisianas udstilling, Det arabiske nu, hvor særligt to stemmer har bragt mig mentalt til de varme lande: Kjeld Kjeldsen og Ibrahim Al Koni.

Det kan anbefales at rejse med!

Atacama-ørkenen, Chile

Jeg har engang været i Atacama-ørkenen i Chile – en forunderlig oplevelse!

 

Den forunderlige ørken

Når man taler om ørkenen, taler man om tid, om alting, om ånden og om frihed, om døden og om livet; ”ørkenen er det eneste sted, hvor du møder døden og vender hjem i live,” siger Ibrahim Al Koni, en tuaregisk filosof og forfatter. Han er blevet interviewet om ørkenen som sted og om ørkenens eksistentielle betydning, og det er der kommet en interessant lille film ud af. Den kan ses på udstillingen, men kan også ses på udstillingens egen hjemmeside.

Han taler bl.a. om, at tiden i ørkenen er en mytisk tid, en hemmelighedsfuld tid – at tiden står stille, på en måde er evig. At ørkenen appellerer til kontemplation, at den giver frihed, og at ånden, intet mindre, bliver født i ørkenen. Han reflekterer over forskelle på nomader og bosættere, og siger bl.a., at ånden hos bosættere er død, og at Augustin har kaldt nomader for ’the tribe of spirit’.

”Den rejsende er en engel i menneskelige klæder,” siger han – forunderligt …
Meget smukke tanker og dybt inspirerende!

ørkencitat

Skilt fra udstillingen

 

Den forunderlige byggeskik

Kjeld Kjeldsen er kurator på udstillingen, og jeg har hørt ham fortælle om den på en tur med Byens Netværk. Han ved meget og fortæller godt, og det er der kommet en god udstilling ud af. Han interesserer sig meget for det, han kalder vernacular-begrebet, den lokale og traditionelle måde at bygge på – byggeskik, kan man måske også kalde det. Et eksempel er de forunderlige byer med høje huse bygget af ler, f.eks. Shibam fra 1500-tallet, også kaldet Ørkenens Manhattan, der ligger på kanten af den yemenitiske ørken. Byen er et eksempel på Genius Loci – stedets ånd, hvor arkitekturen udspringer af det særlige ved et givent sted.

Jeg har skrevet en kort reportage om besøget på Byens Netværks hjemmeside – klik på ’fotoreportage’.

Byggeskik har altid været et omdrejningspunkt i uddannelsen som restaureringsarkitekt, og det er måske derfor, at det appellerer særligt til mig på udstillingen. Og så er det jo interessant (i hvert fald for fagnørder), at Kjeld Kjeldsen faktisk også er uddannet fra restaureringsafdelingen på Arkitektskolen Aarhus. Den uddannelse har påvirket hans interesseområde og arbejdsmetode på Louisiana, hvor han har været i 40 år. Det har han skrevet et kapitel om i antologien ’Eftertanker – om enzymet i den arkitektoniske kulturarv’, som jeg har redigeret. Hans artikel, Crossover, kan læses her som pdf-fil.

Læs mere om udstillingen på Louisianas hjemmeside.

 

 

Comments are closed.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: